Πώς παράγουμε τα κεραμικά μας είδη

Τα χειροποίητα προϊόντα κεραμικής που παράγουμε γίνονται με συγκεκριμένες διαδικασίες και ιδιαίτερη προσοχή από μας έτσι ώστε το αποτέλεσμα είναι όσο τον δυνατόν καλύτερο. Η πολυετής πείρα μας, μας έχει οδηγήσει στο να προσπαθούμε και τελικά να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Βέβαια επειδή έχουμε να κάνουμε μένα αρκετά ευαίσθητο προϊόν και στην κατασκευή, και στη περιποίηση (πασπερέτημα), και στην ζωγραφική αλλά κυρίως στο ψήσιμο και στη μεταφορά, η διαδικασία αυτή γίνεται όλο πιο δύσκολή και επίπονη. Για τους λόγους αυτούς αλλά κυρίως για το γεγονός ότι το προϊόν είναι καθόλα χειροποίητο τα κεραμικά που θα βρείτε στο διαδικτυακό μας τόπο, όπως αναφέρεται και στους όρους χρήσης μας έχουν μια απόκλιση περίπου 5% ως προς το μέγεθος, το βάρος και τα χρώματα και τον τρόπο που αυτά αποτυπώνονται πάνω στο σκεύος.

Πώς φτιάχνουμε όμως τα ένα πήλινο σκεύος;

Πρώτα απ’όλα περνάμε τον πηλό μέσα από κατάλληλο ζυμωτήριο το οποίο του αφαιρεί τον αέρα και έτσι αποφεύγονται τα σκασίματα πριν και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ταυτόχρονα υπολογίζουμε και κόβουμε τον πηλό σε συγκεκριμένα κομμάτια (καβούλες) σύμφωνα με το μέγεθος του σκεύους που θέλουμε να φτιάξουμε. Έπειτα φτιάχνουμε με τη βοήθεια του τροχού το σκεύος μας (το δυσκολότερο σημείο της διαδικασίας, εάν δεν ξέρεις την τέχνη δεν μπορείς να το κάνεις) και το αφήνουμε να στεγνώσει. Αφού έχει στεγνώσει λίγο το σκεύος και σίγουρα πρώτού ξεραθεί το βουτάμε σε μία λεκάνη με υγρό μπαϊντανά άσπρο η κόκκινο ανάλογός στο χρώμα που θέλουμε να δώσουμε στο σκεύος. Ο μπαϊντανάς είναι σε υγρή μορφή και αποτελείται από ειδικό χώμα. Είναι χρήσιμο να γίνει αυτό για να μπορέσουμε να ζωγραφίσουμε τα πήλινα και αποτυπώσουμε το χρώμα που θέλουμε πάνω σ’αυτά.

Σε δεύτερο στάδιο ζωγραφίζουμε πάνω στο πήλινο (συγκεκριμένα πάνω στον μπαϊντανά) τα χρώματα και τα σχέδια που θέλουμε και είμαστε έτοιμοι για να βάλουμε στο καμίνι το πήλινό μας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραδοσιακά πήλινα σκευή που δεν έχουν ζωγραφιές, μπαϊντανά και δεν είναι υαλωμένα, η διαδικασία παραγωγής τους σταματάει εδώ. Και είναι προϊόντα όπως η στάμνα, το αγιάλωτό τσικάλι, ο φλάρος, το κουρούπι κ.α.

Όλα τα υπόλοιπα πρέπει για δεύτερη φορά να μπουν στο καμίνι και να ξανά ψηθούν αφού όμως πρώτα έχει μπει πάνω τους το γυαλί σε υγρή μορφή. Έτσι αφού ψηθούν για δεύτερη φορά και αφού μείνουν μέσα στο καμίνι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά το ψήσιμο, περνούν την τελική μορφή και γυαλάδα που βλέπουμε στις φωτογραφίες

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι όλα τα υλικά είναι ασφαλή και εγκεκριμένα σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προμηθευόμαστε από πιστοποιημένα καταστήματα και εργοστάσια παραγωγής.